Освен прекрасните плажове и това, че е морски курорт, който се намира на територията на Природен парк Странджа и защитена местност устието на река Велека за Синеморец трябва да се знае, че е бил и древно тракийско селище. Затова свидетелства откритото през 2006 златното тракийско съкровище.

Уникалните находки – златна огърлица с бича глава, сериозно повредена от изгорената на клада знатна тракийка, златни наушници във формата на колесници с богинята Нике, управляваща два коня.

Миниатюрна колесница с два коня и богинята на победата Нике, открита в могила в Синеморец. Предметът е голям само 2,5 см и е изложен под лупа, за да могат посетителите да разгледат тази уникална част от диадема на жрица в детайли. Този предмет има уникални прецизна изработка.

Сред откритията са още златна пластина – плочка от диадема с надпис “Деметриус направи”, сребърни дискове, които по всяка вероятност са били част от ритуално облекло, както и керамична антропоморфна скулптурка , която от едната страна изобразява мъжка фигура с подчертани мъжки полови белези, а от другата – с женски. Общо около 160 златни предмета и детайли са изровени от могилата.

Археолозите са на мнение, че в могилата е кремирана знатна особа и затова част от предметите са обгорени. Вероятно това е погребение на жрица с аристократично положение. Открити са и керамични плочки с изображение на богинята майка, почитана от траките. Намерените предмети са от III в. Пр. Хр.

Реконструкция на бижутата на тракийска принцеса открити в Синеморец.
Снимка: Исторически музей Царево

В момента находките от златното тракийско съкровище са изложени в Общинския исторически музей в Царево.

Call Now Button